Back to the 90s

black-made-in-the-90-s-apron_designToată lumea știe că în ziua de azi, în special în România, piața muzicală e de-a dreptu sufocată cu fel și fel de piese comerciale (mă rog, popcorn să fiu mai exact) lucru oarecum enervant. Nu spun că nu există și excepții printre multitudinea de popcoarne (vezi Impact) dar probabil în 2 ani hiturile care azi sunt arhicunoscute o să fie doar așa, o notă de subsol în istoria industriei muzicale românești. Motivele sunt deja cunoscute și repetate de mai mulți așa că nu are rost să le enumăr și eu aici, dar vă las să faceți o comparație :

1999 : Lou Bega – Mambo No 5 (A little bit of…) (click aici pentru piese asemănătoare)

VS

2010 : Narcotic Sound vs Christian D – Mamasita

Se vede din spațiu ca ideea din ambele clipuri e aceeași : oleacă de décor, niște fete (bine că în 2010 avem fete cu ”a little bit of” mai mult silicon) = Winning, numa că ceva nu merge. Păi cum ce?
În 99 avem versuri gândite, avem poveste și sună foarte bine. În 2010 avem versuri da nu prea (3 versuri repetate toată melodia nu se pune) , poveste canci, sună destul de bine încât să nu te plictisești în primele 3 luni de ea. Bine, da dupaia?

Parcă văd c-o să se trezească cineva să spună ”știi, melodiile de azi tre să aibă versuri scurte și puține ca să țină lumea minte și să le poată căuta pe Google când ajunge acasă din club / pub”. A da? Și-atunci cum de populația mai ține minte versuri din melodii de acu dooj de ani care nu erau făcute după aceeași rețetă? Răspunsu e simplu : Pentru că erau făcute cum trebuie și aveau sens. Azi, melodiile ori sunt făcute ca să nu moară respectivu sau respectiva de foame, ori sunt făcute din dorința de avea un produs care să reziste peste ani. Și sunt foarte puține  care se încadrează în a2a categorie.

Eu asta vreau să văd : Care ai mă tupeu să faci o piesă ca în anii 90, făcută în română, engleză, pakistaneză, nu mă interesează, care să aibă versuri cu sens și să sune și bine. Dacă s-o putut atunci cu ”tehnologia” din vremea aia, sigur se poate și acuma, doar dacă nu cumva ne-am îndobitocit într-așa un hal încât să nu mai știm ce e aia muzică adevarată.

Dacă stai să te gândești, astea care sunt hituri ale copilăriei pentru unii (me included) erau pe vremea aia tot comerciale, dar după cum se poate observa nu sunau toate la fel. Diversitatea e cheia, ceva ce lipsește din peisajul muzical acutual…

Notă : Asta-i o părere personală asupra subiectului, nu pretind că aș fi cine știe ce expert, doar spun ce cred. Punct.

Advertisements

2 thoughts on “Back to the 90s

  1. azghanharald

    Eu inca stiu primele 500 de melodii (primele alea de acu 4-5 ani cand inca mai ascultam chestii cu versuri) pe de rost, si nu gen “macmacmamc // Refren: vai viata mea // rinse and repeat” erau alea care trebuia sa stai si sa asculti ca erau grele de priceput uneori si oricum nu auzisem de dat google pt lyric-uri pe vremea aia. Good ‘Ol God’amn Times, pacat ca s-au uitat valorile astea, ii muzica cum is covrigii la magazine, multa si facuta la masina.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s