Internet Explorer 9 Beta 1 | Primele impresii

IE9 Beta

Una dintre cele mai așteptate chestii de săptămâna asta (cel puțin de către mine), anume conferința de la San Francisco prin care Microsoft a dat spre downloadare prima versiune beta a lui Internet Explorer 9 s-a desfășurat pe 15 septembrie, ora 10:30 PDT (20:30 ora României). Ce are IE9 asa de nou în afară de schimbarea numărului? Suportă toate standardele web actuale (HTML 5, CSS3 , SVG 11, etc) , are un UI îmbunătățit , folosește full hardware acceleration ceea ce se traduce printr-o viteză de încărcare a site-urilor mai scăzută (ca punct de referință, versiunea beta 5 a lui Firefox 4 folosește accelerare hardware parțială). Și multe alte chestii pe care le voi detalia mai jos :

1. Interfața

La capitolul interfață țin să-I felicit pe ăștia de la MS pentru că le-a nimerit. E minimalist, e un mare pas înainte față de versiunea nr. 8 ( a cărui fan nu am fost niciodată) .

IE901

^ Linkuri către cele mai vizitate 10 site-uri, Inprivate Browsing, Reopen closed tabs și Hide Tabs

IE902

^ Așa arată IE9 default. Destul de minmalist dar plăcut vizual.

IE903

^ De fiecare dată când downloadezi ceva sau IE vrea să-ți ceară permisunea de a salva o parolă, o chestie de genul celei de mai sus va apărea în partea de jos a browserului.

IE904

^ După cum se vede, poți să faci un fel de application shortcut (similar cu Chrome) dar, pe lângă asta , când dai click dreapta, îți vor apărea și un set de acțiuni specifice site-ului respectiv, precum New Tweet, Direct Messages, Replies, etc , in cazul Twitter. Dar asta nu e tot. Butoanele de back / forward se schimbă în funcție de culoarea dominantă a shortcut-ului aplicației. Pe lângă asta, inconița lui IE este schimbată 🙂

IE905

^ De asemenea în cazul Windows Team Blog există linkuri pentru vizitarea celorlalte bloguri din rețeaua Windows Blogs precum și link către contul oficial de twitter dar și pentru Feed-ul RSS.

IE906

^ După cum se poate observa în imaginea de mai sus, Microsoft nu a renunțat la taburile colorate. Practic cei care găseau chestia asta foarte utilă pot sta liniștiți 🙂

2. Performanță

La capitolul performanță stăm destul de bine. Mie cel puțin nu mi-a dat niciun fel de eroare și (cei care folosiți Chrome acoperiți-vă urechile) e destul de rapid, chiar mai rapid decat Chrome. (pe configurația mea cel puțin, și nu, nu am cine șite ce PC ca la NASA).

Cât privește consumul de memorie, doar cu ”new tab” deschis IE9 îmi consumă aprox. 15 mb. Firefox la al său 4.0 beta 6 imi consumă…țineți-vă bine….52 de mb, deci probleme serioase.

3. Prezentare

Chiar foarte tare pot spune. Sincer, nu cred că am mai văzut altă companie să realizeze un site axat doar pe un singur produs, (recte IE9) în care să prezinte o gramadă de chestii despre facilități, performanțe, noutăți, parteneri și alte nebuneli. Deci din partea mea, thumbs up. Site-ul e : >BeautyOfTheWeb.com

Concluzii

Am rămas plăcut surprins de a9a versiune, având în vedere că a8a a fost… nu mai zic. Oricum, perfect nu e, DAR față de IE8 care parcă mergea cu apă chioară, IE9 e un fel de salt din preistorie în prezent. Și chiar dacă are unele buguri, nu trebuie să fim chiar așa de severi pentru că, deși mizele sunt mari, e o versiune beta ceea ce înseamnă că lucrurile vor fi îmbunătățițe în buildurile ce urmează. L-aș folosi ca browser default? Nu știu încă. Arată bine, se mișcă bine dar…parcă nu mă atrage la fel de mult ca Firefox. (nu, nu vreau să mai folosesc Chrome, mă enervează. Punct.)

Download Internet Explorer 9 Beta 1

Vouă cum vi se pare?

Advertisements

4 thoughts on “Internet Explorer 9 Beta 1 | Primele impresii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s