JoliCloud OS : Review

JoliCloud OS este un sistem de operare care are la bază Ubuntu , ca să fiu mai precis Ubuntu Laptop Remix. Sistemul de operare în cauză e optimizat să funţioneze cel mai bine pe netbook-uri, dar după câte am experimentat eu, merge destul de bine si pe sisteme desktop. De mentionat, JoliCloud este încă în variantă Pre-Release, deci vă puteţi aştepta la unele bug-uri. Ca cerinţe avem :

Ecran :

7” , 9” , 10” sau mai mult

– să suporte rezoluţii ca 800×480 , 1024×600 sau 1366×768 ( acestea sunt doar nişte exemple)

Stocare

– Drive de tip HDD sau SSD

– Stick-uri USB, carduri de memorie

– HDD extern sau dispozitive optice (eg. CD, DVD drive)

Procesor

– Intel Atom ( este optimizat pentru procesoarele de tip Intel Atom)

– Orice alt procesor Intel sau AMD (ar trebui să meargă pe sistemele de tip laptop sau desktop dar ei nu oferă asistenţă în asemenea cazuri)

– Are unele limitări pe procesoarele de tip VIA-C7-M

Plăci Grafice

– Intel GMA 950

– Intel GMA 500

– Intel GMA 3150

– Nvidia ION

– şi toate celelalte plăci Nvidia sau ATI

Conectivitate

Ethernet , Fast Ethernet , Gigabit Ethernet, WiFi, Bluetooth, 3G, EVDO.

Pentru celelalte detalii, luaţi de vă uitaţi aici.

Un tutorial complet de  instalare şi altele găsiţi aici .

Şi pentru că fără nu se poate, avem şi nişte imagini Happy

În imaginile de mai jos sunt afişate aplicaţiile din categoria Internet (stânga) şi aplicaţiile din categoria Accesorii (dreapta) *click pe poze pentru a le mări

JoliCloud 02 Jolicloud 01

În continuare, JoliCloud Dashboard, locul în care vă veţi petrece o parte din timp alegând din multitudinea de aplicaţii atât cloud-based cât şi desktop-based, verificând ce fac alţi utilizatori pe JoliCloud (poţi face asta dându-le follow) sau poţi să-ţi setezi detaliile de profil.

JoliCloud 03 JoliCloud 04

Şi ca de final, vă prezint aplicaţiile din categoria Preferinţe , respectiv fereastra de boot-up

JoliCloud Jolicloud Bootup

Pe lângă asta, JoliCloud are două tipuri de afişare a spaţiului de lucru : Cel pentru sistemele de tip desktop (care arată exact ca desktopul unei distribuţii normale de Linux) şi cel pentru sisteme de tip netbook (cel din imaginile de mai sus). Personal, mie imi place cel de mai sus deoarece am acces mai rapid la majoritatea aplicaţiilor de care am nevoie. Smile

Minusuri

După cum am zis, este în versiune Pre-Release deci vă puteţi aştepta la nişte bug-uri. Cum mi s-a întâmplat mie de exemplu : La Chrome (care era deja instalat) şi care vine cu Flash built-in, au apărut câteva erori la randarea unei pagini, dar nimic serios, s-a rezolvat după un refresh.

Tot legat de flash, Canabalt (joculeţul ăla online în care trebuie să parcurgi o distanţă cât mai mare – vezi aici. ) s-a blocat pur şi simplu la prima “încercare” de a-l juca. Astăzi când am încercat din nou, a mers perfect.

Legat de sunet, ieri când l-am instalat prima dată, aveam sunet şi toate cele. Astăzi am intrat doar ca să descopăr ca nu se mai aude nimic. Probabil o fi vreo eroare pe care o vor rezolva cei care se ocupă de JoliCloud.

Şi un ultim bug, destul de supărător aş putea spune, constă în faptul că, dacă ai o conversaţie cu cineva via client de IM ( în cazul meu am folosit Pidgin ) câteodată, unele mesaje de la interlocutorul tău apar de două ori.

Plusuri

JoliCloud are funţia de autoupdate. De prima dată când intri în contact cu Dashboard-ul, în dreapta se va găsi un buton “Update All” prin apăsarea căruia, JoliCloud va căuta update-uri pentru drivere sau aplicaţii. De asemenea, în partea din dreapta sus, o mică săgeată într-un cerc indică dacă sistemul este actualizat sau nu. Dacă aceasta este gri, nu există niciun update iar dacă este portocalie, unul sau mai multe update-uri trebuie downloadate / instalate lucru pe care sistemul il face automat.

Dacă ai nevoie de un sistem de operare care merge repede şi ai nevoie doar de facilităţi multimedia , respectiv social media, JoliCloud e pentru tine. Se instalează în mai puţin de 10 minute, se poate instala direct din Windows (eu îl am în dual-boot cu Windows Se7en) , iar dezinstalarea se face foarte uşor:

Control Panel – > Uninstall a program şi căutaţi JoliCloud. Daţi click pe Uninstall , acceptaţi şi aţi scăpat de el.

Jolicloud Uninstall01. JoliCloud Uninstall02

+ un mic video de prezentare

JoliCloud Introduction

În mare, cu excepţia faptului că aceasta este prima dată când “testez”o distribuţie de Linux , şi cu excepţia micilor bug-uri, sistemul este unul foarte mişto, şi dacă nu vă convine să-l aveţi ca sistem principal, pur şi simplu, puneţi-l

în dual boot cu sistemul de operare pe care în aveţi în mod curent.

Aş renunţa la Win 7 în favoarea lui JoliCloud ?

Răspunsul este nu, cel puţin deocamdată pentru că mai sunt anumite bug-uri de rezolvat şi alte facilităţi de adăugat.

Producător : Jolicloud Inc.

Platformă : 32 bit

Website : http://www.jolicloud.com

Download :

pentru Win XP sau Se7en :  http://www.jolicloud.com/download#jolicloud-express

pentru alte platforme (Mac OS, Linux) : http://www.jolicloud.com/download#jolicloud-iso

Dacă vă place şi vreţi să vedeţi pe pielea voastră cum e, vă urez spor la testat. Desigur, după testare aştept şi părerile voastre. Smile

Advertisements

One thought on “JoliCloud OS : Review

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s