Ştii să scrii în română?

Întreb şi eu aşa, că n-am ce face. Şi da, ar mai fi un motiv pentru care întreb :

În ultima vreme am primit multe comentarii la diverse articole, dar care erau scrise nu doar greşit în limba română ( unele) dar în care se mai inventau şi cuvinte noi, cum ar fi : “spune-ţi” , “scuze-le” “mia” ( zis) . NU EXISTĂ AŞA CEVA!!

1. “-ţi” se foloseşte când denumeşte o acţiune pentru  persoana a IIa singular ( tu) de exemplu : “fă-ţi tema” , “Ţi-ai făcut patul?”

2. “Spuneţi ” nu se referă la nicio acţiune legată de pers. aIIa singular, deci nu se scrie cu cratimă. Este o modalitate de a arăta respect interlocutorului tău “( dumneavoastră) spuneţi” sau la o rugăminte de a vorbi pentru persoana aIIa plural “( voi) ( să) spuneţi”

3. “Scuze-le” nu există în limba română. Dacă vrei să inventezi cuvinte noi, n-am nimic împotrivă, dar să nu pretinzi că mai devreme menţionatul “cuvânt nou” este corect. Varianta corectă e “scuzele”, te poţi uita în orice dicţionar.

4. “Mia” nu există în limba română. Se află în forma menţionată mai devreme doar dacă este un nume ( de fată, evident). În rest, se foloseşte “mi-a” ( “…dat nişte bani”,”…făcut de mâncare” , etc.)

Am scris acest mini-post în speranţa că nu o să mai fie nevoie să editez unele comentarii pentru ca ele să apară pe blog în varianta corectă. Nu vă cer diacritice sub nicio formă, vreau doar să scrieţi în română. E aşa de greu?

Advertisements

2 thoughts on “Ştii să scrii în română?

  1. Sszecret Post author

    @George : Au mai incercat-o si altii si pare sa functioneze. Nu spun ca pot schimba modul in care scriu oamenii, dar nimeni n-a murit incercand. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s